30 Dec 2017

Hayat döngüsüne kapılmış yuvarlanıp giderken farketmediğim fakat doğum günü, yeni yıl gibi zamanlarda yüzüme adeta şamar gibi çarpan bir sene daha yaşlandık hissini sevmiyorum. Belki de zamanın elimden akıp gitmesi buna engel olamayışımdan dolayı bugünlerde, hep neler yaptım diye düşünür hüzünlenirim yaptıklarıma, yapmadıklarıma, yapamadıklarıma.

Yine kendime birçok söz verdiğim, tutmadığım bir şeylere başlamak için bahaneler ürettiğim, ertelediğim bir yıl daha geçti. Yeni yılın, yeni ayın, yeni haftanın pazartesi ile başlıyor olması ile erteleme bahanelerimden büyük bir bölümü eksilmiş durumda. Pazartesi kesin başlıyorum artık, bence başlarım gibi geliyor, başlarım ya evet evet başlıyorum. (yattı yapmadı) Tembelliğin canı cehenneme dostum.

Bana her zaman geçmiş hatırlanası anılarla dolu, şu an monotonluk silsilesi, gelecek ise belirsiz gelmiştir. Geçip giden zamanı hep özlerim.

Döner mi ne döneri ben öyle bir sipariş vermedim ki?!

Senenin başlarında ev arkadaşım Nahit Heper yemeksepetinde ios developer olarak işe başladı. Bu mutlu haberi her gün en az bir kere yemeksepeti kullanan biri olarak İNDİĞĞĞRİİİİİEEĞEEMMM (bir spartalı nidası ile) sevinçle kutladık evde bir bayram havası. Erik dalı oynayan transformers gibi geziyoruz evin içinde pıtı pıtı. Fakat hayaller indirim, gerçekler akşam gelen test siparişleri oldu. Yemeksepeti çalışanlarına indirim, kupon vs vermiyormuş. :(

Anne ben lead oldum

Gene bu yıl içinde yazılım geliştirme takım lideri oldum. Hala kendimi bir takımı yönetebilecek yetkinlikte görmüyorum. Tabii koyduğunuz çıta çok önemli. İnsan yönetmek, yönlendirmek, denge kurmak zor bir şey ve ben bunları henüz en iyi verimlilikte yapamıyorum.

Blog yazdım (mı?)

Bu sene 8 tane(bu yazı ile beraber) blog yazmışım. Gözüme daha az geliyordu saymadan önce. Şu blog yazma konusunda hiç tatmin olamadım bir türlü. Hep eksik kalıyor gibi. Daha çok yazasım var hep ama şevk yok.

Okuyorum ben ya

Yine her yıl olduğu gibi her hafta bir kitap hedefi ile yola çıkıp, kaydını tuttuğum ve bitirdiğim 12 kitap olmuş. Cahillikten ölmesek iyidir.

The Dunning-Kruger

Sadece Türkiye içi geçerli olmamak kaydı ile sağda solda yaptığımız hoş sohbetlerde(gıybet) yazılıma bakış açılarını, yapılan işlemleri, problemlere yaklaşım tarzlarını, sunulan çözümleri, izlenen yolları dinlendikçe kendi krallığımı ilan etmek istiyorum. Ulan hakkaten çok mükemmel kafa yapısına sahibim. Şu an grafikteki noktadayım başkalarını dinledikçe de düşüşten önceki nokta giderek uzaklaşıyor sanki. İnşallah düşüşüm sert olmaz. O zamana kadar mükemmel olmanın 12 adımını 10 adımda anlatıyım diyorum.

Teknik Detaylar

Bu yıl içinde yaşadıklarımızdan bahsedip graphql’e değinmemek olmaz. Yeni SAAS projeye nerede yepisyeni teknoloji varsa onları kullanarak başlamıştık graphql’de bunlardan biri. Dünya standardında yazılım üretmek için dünya nereye gidiyor takip etmek lazım diye düşünüyorum.

Graphql ile ilgili 2 tane çok az okunan yazı yazmıştım. Bunlara yenilerini de ekleyeceğim fakat graphql-ruby 1.8 versiyonunun tamamlanmasını bekliyorum. Bu versiyon ile class temelli çok tatlı bir yapıya geçiliyor. Release sonunda GitHub’ın tüm graphql şemasını bu yeni versiyona geçirmek yol haritalarında var.

Bu yıl teknik anlamda güzel bir yıl olarak geçti diyebilirim. Birçok konuda birçok şey öğrendim. Fakat hala öğrenecek çok şey var. Öğrenmenin, öğrenilecek şeylerin sonu yok.

Yeni insanlar

Selman Kahya ve Bilgem Çakır gibi güzel insanlarla tanışıp feyzin dibine(1, 2) vurduk.

Sosyal Medyada Fenomen, Blog Yazılarımda Şovmenim

Yıl içinde attığım twit, gelen mention ve yeni takipçi grafiğim şu şekilde olmuş. Bu sıçrama noktalarında en büyük pay Fatih Kadir Akın‘a ait. Kendisi twitleri ile grafiği coşturuyor.

Twitter benim için en değerli sosyal medya. Oradan öğrendiğim birçok bilgi, tanıştığım birçok kişi oldu. Akıllı kullanan biri için bulunmaz bir nimet adeta.

İstiklal Marşı ve Kapanış

Zaman hızla akıp gidiyor tutabilene aşk olsun.(Nokta!)

Kaynaklar

Aşkın Gedik
Software Engineer

Ben Aşkın,

Benimle ilgili daha fazla bilgiyi hakkımda sayfasına göz atarak veya Twitter, Facebook ve Github üzerinden takip ederek öğrenebilirsiniz.