30 Jul 2016

Zamanın en değerli şey olduğu, her şeyin hızla tüketildiği bir devirde yaşamaktayız. Zamanın hızla tükenmesinden mütevellit verimlilik çok önemli bir kavram olarak karşımıza çıkıyor.

Peki nedir bu verimlilik denen meret? Minik bir google aramasında ilk çıkan sonuçlara göre

Verim: birim zaman içinde bir işçinin, makinenin, işletmenin ya da işliğin ürettiği nicelikmiş.

Verimlilik: verimli olma, çok ürün verme durumuymuş.

Bir yazılım geliştirici olarak verilen işi, ortadaki problemi olabildiğince hızlı ve kaliteli çözerek şirkete maddiyat, itibar, süreci hızlandırma gibi birçok değer katabiliriz. Yani ne kadar hızlı sonuç üretirsem o kadar hızlı bir şekilde insanlara, şirkete veya dünyaya her ne ise fayda sağlayabilir.

Yazar burada ruby ve rails övmeye başlayacak!


Peki benim gibi hiçbir şey yapmamak için her şeyi yapan insanlar minimum enerji ile maksimum verimi nasıl sağlar ? Tabii ki verimlilik ve sadelik konusuna odaklanmış bir dil olan ruby ile.

Minimum enerji maksimum verim

Rails’in ilk çıktığı zamanları bilenler hatırlar belki, onbeş dk’lık bi video ile insanları ne kadar heyecanlandırdığını. Geliştiricilerin günlerce uğraşarak yaptığı bir blog sistemini DHH sadece onbeş dakikalık video da hazırlıyordu.

Düşünsene şimdi günlerce uğraştığın şeylerin biri tarafından çocuk oyuncağı gibi yapıldığını. Çıldırırsın.

Mert’in de blog yazısında bahsettiği gibi biz Serdar ile sadece back end kısmında iki kişi hayvan gibi şey yaptık. Bu hayvani proje içerisinde online ödeme sistemi, banka entegrasyonları, CRM entegrasyonları, cms paneli, kasa entegrasyonu gibi birçok üçünçü parti servis var.

Biz ruby yazmasaydık bunu 6 ayda yapamazdık. Biz ruby yazmasaydık bunu 2 kişi yapamazdık. Ayrıca bu süre boyunca tek proje üzerinde çalışmadık anladınız siz onu :)

Bu devasa iş bitirebilme yeteneğini hayal edin.

Hızlı Sonuç Alma

Benim gibi yaptığı işte direkt sonuç görmeye odaklı biriyseniz hayat sizin için de çok zor olmalı. Bu zorluğu bir nebze olsa da ruby/rails yazarken aşabilirsiniz. Neden mi ? Çünkü her şey çok kısa ve hızlıca çalışır hale getirilebiliyor. Çok esnek bir dil olduğu için bu çalışır mı acaba böyle olabilir mi diye yazdığınız kodlar bile çalışıyor. Daha ne olsun. Bir şeyi yapmanın birçok yolu var, istediğinizi seçin ve at koşturun.

Eğlene eğlene bir hal olun

Ruby yazarken ben sanki minik yapboz parçaları oluşturuyor ve onları birbirinin kıçına takarak bir şeyler inşa ediyor gibi hissediyorum. Ruby’nin eğlenceli dünyasına girdiğinizde siz de böyle hissedeceksiniz.

Bilgi yumağı olun

Rails öğrenmeye başlayan biri convention over configuration, don’t repeat yourself, model view controller, açık kaynak, law of demeter, test gibi birçok kavramı da beraberinde duymaya başlıyor eşşek değilse öğreniyor.

Şiir gibi kod

Rails ve ruby felsefesini kazanmış biriyseniz diğer dillerde bile olsa kötü kod görünce biraz kalbiniz incinmeye başlıyor.

***

“Ama ruby yavaş yea” gibi cümleler görmüşsünüzdür. Bunlar bir takım uydurma laflardır :D Kime göre neye göre?

Türkiye’de ki hiçbir servis ve websitesi içinde ruby’nin olacağı bir çözümde scale edilemeyecek kadar yük almıyor.Kaynak

Şimdilik söyleyeceklerim bu kadar.

TŞK.

Aşkın Gedik
Software Engineer

Ben Aşkın,

Benimle ilgili daha fazla bilgiyi hakkımda sayfasına göz atarak veya Twitter, Facebook ve Github üzerinden takip ederek öğrenebilirsiniz.